Skip to content
Login E-loket

FutureFoodS - cofund partnership

Projectoproep gericht op het transformeren van Europa’s huidige voedselproductie en -consumptie naar meer duurzame en veerkrachtige systemen.

Status

“Transforming Food Systems - reshaping food system interactions, fostering food innovations and empowering sustainable food choices.”

Op 6 november 2024 opende een eerste cofund-oproep voor projectfinanciering in kader van het nieuwe Horizon Europe ‘FutureFoodS-partnerschap’, dat gericht is op het transformeren van Europa’s huidige voedselproductie en -consumptie naar meer duurzame en veerkrachtige systemen. Het partnerschap beoogt om de ecologische voetafdruk van onze voedselproductie te verkleinen, de consumentengezondheid te verbeteren en daarbij de economische leefbaarheid te verzekeren van de voedselketen.

‘FutureFoodS’ zal de komende jaren een waaier aan activiteiten gaan initiëren, binnen vier grote onderzoeksdomeinen, zoals ook opgenomen in de strategische onderzoeksagenda (SRIA): (i) ‘Change the way we eat’, (ii) ‘Change the way we process and supply food’, (iii) ‘Change the way we connect with food systems’ en (iv) ‘Change the way we govern food systems’.

Oproepen voor onderzoeksprojecten maken integraal deel uit van dit partnerschap, waartoe het FWO zich engageert, en waarbij de nadruk ligt op het financieren van Vlaamse kennisinstellingen en hun onderzoekers.

Deze nieuwe transnationale oproep heeft als onderwerp “Transforming Food Systems - reshaping food system interactions, fostering food innovations and empowering sustainable food choices”, die uiteenvalt in drie brede topics:

  • Topic 1: The way towards sustainable and resilient food systems.
  • Topic 2: New foods – Fostering innovations in food design, processing and supply via demand and-supply reorientation.
  • Topic 3: Empowering sustainable food choices – Enabling environments and dietary shifts.

Meer informatie

Uitgebreide duiding en een potentiële houvast bij bovenstaande topics kan worden geraadpleegd in het oproepdocument (call announcement) op de FutureFoodS-oproeppagina. Daarnaast is deze informatie eveneens beschikbaar op de indienwebsite, waarop verschillende nuttige documenten staan opgenomen, met name de verschillende ‘annexen’ die deel uitmaken van de oproeptekst. Zo maakt een ‘Impact Plan’ integraal deel uit van de aanvraag, wat wordt beschreven in ‘Annex A’. 

In het oproepdocument staan ook de algemene deelnamerichtlijnen en ontvankelijkheidscriteria vermeld van deze ‘tweestaps-oproep’ (i.e. pre-proposal en full proposal fase). Daarnaast zijn ook de ‘regionale’ FWO-ontvankelijkheidscriteria van toepassing, die worden opgenomen in ‘ANNEX I: National/ Regional regulations’ document (zie p. 6) op de indienwebsite, en die van belang zijn voor de ontvankelijkheid van het Vlaamse deelproject met FWO-financiering.

Indienen

Deadline voor pre-proposal indiening EN nationale/regionale vooraanmelding via het FWO e-loket:

15 januari 2025, 13.00 CET (Brussel)

FWO-modaliteiten

FWO-deelname en -financiering richt zich hier zowel tot het fundamenteel- (FO) als het financieringskanaal Strategisch Basisonderzoek (SBO), wat impliceert dat er projecten binnen beide FWO-kanalen financierbaar zijn. Het dient sterk te worden benadrukt dat de keuze van financieringskanaal afhankelijk is van het type onderzoeksproject dat men wenst uit te voeren (i.e. fundamenteel van aard vs. sterk valorisatiepotentieel). Niet-naleving van de specifieke vereisten per financieringskanaal kan leiden tot onontvankelijkheid.

Let wel, dit wordt bekeken op individuele basis: Europese- en/of internationale partners binnen eenzelfde consortium kunnen hun type onderzoek vrij kiezen. Enkel het ‘karakter’ van het deelproject van de Vlaamse partner - die bij FWO financiering aanvraagt - is van belang, wat FWO betreft.

Voor het fundamentele financieringskanaal is de desbetreffende regelgeving van toepassing. Voor het SBO-financieringskanaal dient de SBO-reglementering in overweging te worden genomen. Dit laatste betreffen projecten met een primaire economische- en/of maatschappelijke finaliteit, waarvan valorisatie een essentieel en verplicht onderdeel is.

Indiening

Onderzoeksvoorstellen worden bij het FutureFoodS-oproepsecretariaat ingediend via een indienwebsite, volgens de geldende procedures en ontvankelijkheidscriteria opgenomen in de bovengenoemde oproepdocumenten. Tevens bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een ‘partnering tool’, om relevante consortiumpartners te kunnen identificeren. Een voorbeeld van een pre-proposal sjabloon, naast andere nuttige documenten, zijn eveneens beschikbaar op deze FutureFoodS indienwebsite.

Wanneer verschillende Vlaamse instellingen samenwerken in eenzelfde consortium, die bij het FWO financiering aanvragen, dient er maar één gezamenlijk formulier te worden ingediend met alle info van de betrokken Vlaamse partijen, conform de ‘reguliere’ projecten. Dit gebeurt steeds door de PI/promotor, en door gebruik te maken van hun persoonlijk e-loket.

De deadline van indiening loopt gelijk met de oproepdeadline (pre-proposals). Het wordt sterkt aangeraden om de FWO-administratie ten laatste een week voor indiening te contacteren hieromtrent, om de ontvankelijkheid te kunnen verifiëren.

Verplichte administratieve FWO-vooraanmelding

Onderzoekers uit Vlaanderen die bij het FWO financiering aanvragen dienen naast het FutureFoodS-projectvoorstel eveneens een administratieve aanvraag in te dienen, via het FWO e-loket:

  • Voor FO-projecten dient het aanvraagtype ‘Research projects – European programme fundamental research’ te worden gekozen;
  • Voor SBO-projecten dient het aanvraagtype ‘strategic basic research projects (SBO)’ te worden gekozen.

Oproepbudget

Het FWO ondersteunt in het kader van een internationaal consortium minstens twee Vlaamse projecten tegenover een maximum aanvraagbaar bedrag van 350.000 euro (inclusief overhead) per project, voor 36 maanden. De FWO budgettaire regels worden eveneens verduidelijkt in het ‘ANNEX I: National/ Regional regulations’ document (zie p. 6).

De cofund-partnerschappen onder het kaderprogramma Horizon Europe voorzien naast nationale/regionale middelen in cofinanciering door de Europese Commissie. Dat kan bij de financieringsbeslissing op basis van de finale rangschikking, na internationale peer review, resulteren in extra ondersteuning, wat bijkomende projecten - ook voor Vlaanderen - kan opleveren.

Kernpunten en afwijkingen op het reguliere FWO-deelnamekader

Enkele kernpunten en afwijkingen op het reguliere FWO-deelnamekader om rekening mee te houden:

  • Deelname in kader van de Europese cofund-partnerschappen interfereert niet met de ‘reguliere’ FWO-projectdeelname en wordt dus niet mee in rekening gebracht voor wat betreft het maximum aantal aanvraagbare/lopende projecten. Belangrijke kanttekening is wel dat men aan maximaal 2 verschillende projecten/consortia kan deelnemen per oproep, mits het verschillende onderwerpen betreffen.
  • Er is een verschillende overheadregeling van toepassing, voor wat betreft het fundamentele- en het SBO-financieringskanaal, wat in het ‘ANNEX I: National/ Regional regulations’ document (zie p. 6) wordt verduidelijkt.
  • SBO-projecten gericht op de ontwikkeling van een ‘spin off’ zijn niet ontvankelijk in deze context. Deze mogelijke piste kan dus niet worden beschreven in de FWO-vooraanmelding.
  • Projecten hebben een maximale looptijd van 36 maanden en dienen zo te worden gebudgetteerd. Automatische verlengingen worden binnen dit deelnamekader niet toegestaan. Bijgevolg worden artikel 28 van het reglement FWO-onderzoeksprojecten en artikel 14 van het reglement SBO-projecten expliciet uitgesloten.
  • Onderzoekers dienen over een ontvankelijke aanstelling te beschikken die de volledige projectduur dekt. Voor wat betreft ‘FO-projecten’, en meer specifiek m.b.t. de emeritusregeling (artikel 10, §7): die is niet van toepassing in deze context.

Onderzoekers worden sterk aangeraden om het FWO voor indiening te contacteren omtrent de ontvankelijkheidscriteria. Dit om de onontvankelijkheid van de Vlaamse onderzoeker(s) individueel, en het consortium als geheel, te vermijden.

Contact

Voor bijkomende informatie over de FWO-deelname kunt u terecht bij:

Toon Monbaliu (algemeen en ‘FO’)

europe@fwo.be    

+32 (0)2 550 15 70  

Kristien Peeters (‘SBO’)

europe@fwo.be

+32 (0)2 550 15 95