Stortplaatsen van conventionele en chemische munitie bevinden zich op talloze locaties in onze zeeën en oceaan. Ze vormen potentiële risico’s voor het mariene milieu en de menselijke gezondheid en stellen ons voor complexe uitdagingen op het gebied van monitoring en beheer. Ook België heeft zo’n munitiestortplaats, de Paardenmarkt, gelegen voor de kust van Knokke-Heist. Naar schatting 35.000 ton chemische en conventionele munitie uit de Eerste Wereldoorlog ligt hier enkele meters onder de zeebodem begraven.
Hoewel de overheid de toestand van de Paardenmarkt regelmatig monitort, was er nog heel wat onbekend over de stortplaats. Hoeveel munitie is er exact aanwezig? Wat is de staat van de munitie? Wat is de exacte begraafdiepte en verspreiding van de munitie? Hoe evolueert de contaminatie in het sediment en in de waterkolom? Etc.
De voorbije 4 jaar paste het FWO-SBO-project DISARM (Dumpsites of munitions: Integrated Science Approach to Risk and Management) voor het eerst een geïntegreerde wetenschappelijke benadering toe om onbeantwoorde onderzoeksvragen uit te klaren en de vereiste kennisbasis aan te reiken voor de risicobeoordeling en het beheer van de Paardenmarkt munitiestortplaats. Veel resultaten van het project zijn ook relevant voor andere mariene munitiestortplaatsen over heel de wereld.