Omdat Candida auris makkelijk resistentie ontwikkelt en er weinig verschillende antischimmelmiddelen bestaan, zijn artsen snel uitbehandeld. Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat resistentie tegen één therapie de werkzaamheid van een andere net kan verhogen. Daardoor kan de gevreesde resistentie gebruikt worden tegen deze gevaarlijke schimmelinfectie. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd in Nature Microbiology.
Wist je dat we op één dag tot tien miljard schimmelsporen inademen? Gelukkig zijn de meeste schimmels ongevaarlijk en zelfs essentieel voor een gezond lichaam. Toch is er één schimmel die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als eerste schimmel het label ‘topurgent’ kreeg. Candida auris is een nieuwe soort die voor het eerst werd beschreven in 2009. Hij kan, vooral in personen met een verzwakt immuunsysteem, erg gevaarlijk zijn met een sterftecijfer van 30 tot 70%. Het grootste probleem bij zulke Candida auris-infecties, is dat hij erg snel resistent wordt aan het kleine arsenaal van antischimmelgeneesmiddelen.
Biologen van KU Leuven bestudeerden de manier waarop de schimmel resistentie ontwikkelt en verwierven zo inzichten om deze resistentie te voorkomen en omzeilen.