Wetenschappers van KU Leuven hebben met geavanceerde 4D-röntgenbeeldvorming blootgelegd hoe olie deegproducten zoals oliebollen of donuts binnendringt tijdens en na het frituren. Hun studie, zopas gepubliceerd in Nature Communications, toont hoe veranderingen in de microstructuur van het deeg tijdens het bakken het opnemen van de frituurolie beïnvloeden. Dit onderzoek, met steun van FWO Vlaanderen, levert nieuwe inzichten op die kunnen leiden tot minder vette gefrituurde voedingsmiddelen.
“Frituren is een populair proces om voedsel te bereiden, zeker in het Westerse voedingspatroon”, zegt onderzoeker Pieter Verboven. “Het gaat snel, smaakt lekker en zorgt voor een knapperig korstje en een zachte binnenkant. Nadeel is dan weer dat het proces vaak tot een hoog vetgehalte in voeding leidt en het gaat ook vaak om ultrabewerkte voeding die we beter niet te veel consumeren.”
Tot nu toe was het een uitdaging om precies te begrijpen wat er tijdens het bakproces precies gebeurt binnenin ons voedsel. En vooral hoe en wanneer de olie doordringt in gefrituurd voedsel.
“Het bakproces in een frituurpan verloopt ontzettend snel. In een paar seconden al verdampt het water in het voedsel en wordt het als stoom naar buiten geduwd. Het voedsel zet uit en je krijgt een structuur met gaatjes. Maar dat precies in beeld krijgen was een enorme uitdaging”, zegt onderzoeker Pieter Verboven.
Daarvoor konden de onderzoekers terecht in de ESFR, de European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble, Frankrijk. Die produceert röntgenstralen die 100 miljard keer helderder zijn dan de röntgenstralen die in ziekenhuizen worden gebruikt.