Wanneer een moeder erg vet- en suikerrijk eet, beïnvloedt dat het metabolisme in de eicellen van haar dochter. Dat blijkt uit onderzoek van UAntwerpen. Ook al zijn deze veranderingen niet noodzakelijk nadelig, kan tijdig overschakelen naar gezonde voeding dit fenomeen wel voorkomen.
Wereldwijd zijn naar schatting 650 miljoen mensen obees. Bij vrouwen kan dit leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Dit is voor veel koppels met een kinderwens mentaal erg zwaar en zet ook onze gezondheidszorg onder druk: in veel gevallen moeten deze koppels beroep doen op vruchtbaarheidsbehandelingen.
Een ongezond eetpatroon dat rechtstreeks de eicel aantast, is vaak een van de boosdoeners. “Zo hebben we recent in muizen ontdekt dat het aantal vetdruppels in de eicel al toeneemt na één dag vet- en suikerrijke voeding te eten”, vertellen hoofdonderzoekers prof. Jo Leroy en dr. Waleed Marei. “Deze effecten verergeren naarmate het ongezonde voedingspatroon langer duurt en dit heeft zeer nadelige gevolgen voor de eicel.”
“We richten ons onderzoek hierbij vooral op de mitochondriën of de energiecentrales van de eicel. Weet je trouwens dat alle mitochondriën in een lichaam alleen via de moeder en dus via die kwetsbare eicel worden overgeërfd?”, merkt dr. Marei op.
Dr. Inne Xhonneux vult aan: “In mijn doctoraatsonderzoek zien we in muizen dat zelfs de ‘slapende’ reserve-eicellen (die in de eierstok aanwezig zijn in afwachting van groei en eisprong) heel gevoelig zijn en aangetast worden door een langdurige blootstelling aan een vet- en suikerrijk dieet.”