Voor alle FWO-projecten met startdatum op 1 januari 2019 of later moet verplicht een initieel DMP binnen 6 maanden na de officiële start van het project opgesteld worden. Het initieel DMP moet niet bij het FWO ingediend worden, maar wel bij de dienst onderzoekscoördinatie van de onthaalinstelling (of de dienst die verantwoordelijk is voor databeheer); het FWO kan het DMP wel steekproefsgewijs opvragen. Voor projecten die gestart zijn vóór 1 januari 2019 is het opstellen van een DMP niet verplicht, maar het FWO beveelt een DMP wel aan als een element van kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek. In dit geval kan een DMP eveneens ingediend worden bij de dienst onderzoekscoördinatie van de onthaalinstelling. Voor de predoctorale en postdoctorale mandaathouders geldt vanaf aanvraagronde 2020 de DMP-vereiste. In het geval van instellingsoverschrijdende projecten is het de verantwoordelijkheid van de promotor-woordvoerder of de mandaathouder dat het DMP voor het volledige project tijdig ingediend wordt bij de dienst onderzoekscoördinatie van de hoofdonthaalinstelling. Dit DMP hoeft niet ingediend te worden bij de partner-(hoofd)onthaalinstellingen. Het DMP dient steeds betrekking te hebben op het volledige project, inclusief alle bijdragen van nationale en internationale partners in het geval van interinstitutionele projecten. Ook wanneer de effectieve startdatum van een project of mandaat afwijkt van de officiële startdatum (bv. door een tijdelijk uitstel van een mandaat ten gevolge van een buitenlandse onderzoeksopdracht), dient het initieel DMP binnen 6 maanden na de officiële startdatum ingediend te worden bij de dienst onderzoekscoördinatie van de hoofdonthaalinstelling. Enkel bij overmacht (bv. ten gevolge van ziekteverlof, moederschapsrust of ouderschapsverlof) kan uitzonderlijk uitstel worden verleend, steeds in samenspraak met het FWO.
De finale versie van het DMP moet toegevoegd worden aan het eindverslag van het project. Dit kan via het e-loket door de promotor-woordvoerder of mandaathouder ingediend worden bij het FWO. Het DMP dient geactualiseerd te worden ten opzichte van de initiële versie, indien nodig. Het DMP is een element in de eindbeoordeling van het project door het bevoegde expertpanel. Indien een uitgewerkt DMP ontbreekt bij het eindverslag, zal dit laatste als onvolledig beschouwd worden.
Er is een standaard template die verplicht gebruikt moet worden voor het opstellen van een DMP. Het DMP kan gecreëerd en geactualiseerd worden in de online planning tool DMPonline. Via deze tool kan het DMP als PDF geëxporteerd worden om toe te voegen aan het eindverslag.
Link: https://dmponline.be/voor onderzoekers verbonden aan instellingen binnen het DMPBelgium consortium
Indien de hoofdonthaalinstelling geen gebruik maakt van deze online planning tools, kan de finale versie van het DMP ook aangemaakt worden via deze Word-template. Een verklarende woordenlijst is beschikbaar via deze link.