Skip to content
Login E-loket

Thematische oproep voor onderzoeksprojecten in het domein van “Innovatie in de landbouw- en voedingssector”

Extra middelen om onderzoek en innovatie in de landbouw en voedingssector te stimuleren en de transitie naar een duurzame landbouw en een flexibel voedselsysteem te versnellen.

Status

Doel

Om onderzoek en innovatie in de landbouw en voedingssector te stimuleren en de transitie naar een duurzame landbouw en een flexibel voedselsysteem te versnellen worden extra middelen voorzien voor het FWO voor het  organiseren van een thematische oproep naar onderzoek in het domein van “Innovatie in de landbouw- en voedingssector”. Het beschikbare budget voor deze  oproep bedraagt 10 miljoen euro (budget van 2025 en 2026 samengevoegd).

Een onderzoeksproject binnen de thematische oproep “Innovatie in de landbouw- en voedingssector” betreft vernieuwend strategisch basisonderzoek dat in geval van wetenschappelijk succes een vooruitzicht biedt voor latere economische of maatschappelijke toepassingen (in de vorm van een nieuwe generatie van producten, processen en/of diensten). Het wetenschappelijk onderzoek wordt verwacht praktische oplossingen of beleidssteun te  bieden om de transformatie en innovatie binnen de landbouw- en voedingssector te faciliteren, onder meer op vlak van rendabiliteit, milieudruk, klimaat, agro-ecologie, korte keten, biodiversiteit en schaalverandering.

Belangrijke data

Procedure Datum
Opening oproep Maandag 19 mei 2025
Vooraanmelding Vrijdag 12 september 2025, 17u
Finale indiening Vrijdag 26 september 2025, 17u
Start rebuttal Woensdag 7 januari 2026, 10u
Einde rebuttal Donderdag 15 januari 2026, 23u59
Bekendmaking resultaten oproep 2025 Eind mei 2026

Ontvankelijke onderzoeksdomeinen

Gebaseerd op de resultaten van de “FIT4Food” onderzoeksagenda en de doelstellingen van de “Vlaamse Voedselstrategie” werden onderstaande onderzoeksthema’s gedefinieerd. Deze ontvankelijke thema’s zijn geclusterd onder drie overkoepelende domeinen. 

  1. Voedselsystemen binnen ecologische grenzen: duurzame landbouwpraktijken en teelten en dierenwelzijn
    Systeemdenken; Ecologische duurzame landbouwpraktijken; Alternatieve eiwitbronnen; Alternatieve landbouwsystemen; Circulaire voedselsystemen; Dierenwelzijn; Wateropslag door landbouwsystemen
  2. Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
    Voedselomgevingen; Criteria en labelling; Vertrouwen van burgers; Burgerwetenschapsprojecten
  3. Veerkrachtige voedseleconomie
    Nieuwe businessmodellen; Prijszetting; Eerlijke en duurzame handel.

Deze thema’s worden nader toegelicht in de handleiding voor de aanvrager

Belangrijke wijzigingen oproep 2025-2026:

  • Een onderzoeker kan per aanvraagronde voor maximaal één project optreden als promotor-woordvoerder of copromotor.
  • De som van de aangevraagde en lopende projecten op naam van eenzelfde promotor-woordvoerder of copromotor mag niet groter zijn dan twee. De startdatum van een nieuw toegekend project wordt als referentiedatum gebruikt voor het berekenen van het totaal.
  • De binnen- en buitenlandse universitaire promotoren en copromotoren die een budget aanvragen dienen een ZAP-aanstelling te hebben en dus qua ontvankelijkheidsvereisten te voldoen aan de bepalingen van art. 10 van het reglement projecten fundamenteel onderzoek. Voor niet-universitaire aanvragers wordt een hieraan equivalente functionele rol met doctoraatstitel verwacht (bvb. niveau: Principal Investigator, onderzoeksdirecteur,  Senior fellow, Chief Scientist (niet-exhaustieve opsomming).
  • C-scores zijn van toepassing op zowel de jaarlijkse reguliere (=bottom-up) SBO-projecten als voor de tweejaarlijkse thematische (Innovatie in de landbouw- en voedingssector) SBO-oproep. Projecten die een C-score ontvangen kunnen niet ingediend worden in de eerstvolgende SBO oproep, onafhankelijk van het type.
  • Hetzelfde project mag niet tegelijkertijd in beide SBO-kanalen (i.e.,  het reguliere SBO-programma en het thematische SBO-programma voor onderzoeksprojecten in het domein van “Innovatie in de landbouw- en voedingssector) onder evaluatie zijn.
  • Het online FWO-aanvraagformulier bevat voortaan een specifieke tab “Kennisveiligheid”. Aanvragers dienen op basis van het onderwerp van hun onderzoeksvoorstel, betrokken landen en buitenlandse (wetenschappelijke en valorisatie) partners een set van vragen te beantwoorden die het risico inschat wat betreft o.a. ongewenste kennisoverdracht, misbruik van onderzoeksresultaten en/of inmenging. Bekijk dit tijdig. Indien daaruit blijkt dat een goedkeuring inzake kennisveiligheid van de onthaalinstelling nodig is, neem dan onmiddellijk, en liefst vóór de vooraanmelding van de aanvraag, contact op met de contactpersonen betreffende kennisveiligheid binnen jouw onthaalinstelling voor ondersteuning.

Kenmerken

Deze thematische oproep volgt het programma ”Strategisch basisonderzoek” wat betreft het type onderzoek, de looptijd, het budget en de evaluatieprocedure. Looptijd: 4 jaar. Mits motivering kan een kortere uitvoeringstijd aanvaard worden.

  • Aanvaardbare kosten:
    • Aanvaardbare kosten: personeelskosten, werkingskosten (inclusief onderaannemingen voor maximum 30% van het totale budget en kleine apparatuur van minder dan 20.000 euro).
    • Maximaal €425.000/jaar (exclusief 17% overhead) per projectjaar en per deelnemende rechtspersoon met een aandeel van minimaal 15% van de totale projectbegroting
    • Richtlijn grootteorde projectbegroting: € 1,7 M (excl. 17% overhead)
    • Subsidiepercentage van de aanvaardbare kosten: 100%
  • Een projectvoorstel kan worden ingediend door een promotor verbonden aan één van de vijf universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap of een promotor verbonden aan een Vlaamse onderzoekscentrum (bv. VITO, VIB, IMEC, VLIZ, Vlaamse hogescholen, Vlaamse wetenschappelijke instellingen met een dotatie van de overheid, …).
  • Naast deze instellingen kunnen niet-Vlaamse onderzoekscentra als partner deelnemen aan het consortium voor maximaal 20% van het budget mits motivatie dat de inbreng van deze partner noodzakelijk is voor de goede uitvoering van het project en om de utilisatiedoelstellingen van het project te bereiken.
  • Iedere aanvragende rechtspersoon voldoet aan de definitie van onderzoekscentrum (een organisatie voor onderzoek en kennisverspreiding als vermeld in artikel 2, punt 83 van de verordening (EU) nr. 651/2014 van de Commissie van 17 juni 2014).
  • Oproep open: 19 mei 2025
  • Indiening van projectvoorstellen via het e-loket van FWO
  • Deadline transfer van het project-in-opmaak door de promotor naar de “instelling van de promotor” (= hoofdaanvrager): 12 september 2025 om 17u
  • Deadline indiening finaal projectvoorstel door hoofdaanvrager: 26 september 2025 om 17u. Daar de projecten worden ingediend door de onthaalinstellingen, wijken de interne indientermijnen hiervan af. Contacteer hiervoor de verantwoordelijke diensten in de onthaalinstelling van de promotor.
  • Bekendmaking resultaten: eind mei 2026
  • Het beschikbare budget voor deze oproep bedraagt 10 miljoen euro (budget van 2025 & 2026 samengevoegd).
  • Slaagkansen voorgaande oproep (2023): ca. 20%

Profiel aanvragers en voorwaarden

  • Als ploeg van onderzoekers wensen jullie, in nauwe dialoog met potentiële economische en/of maatschappelijke actoren, vernieuwend onderzoek uit te voeren dat een vooruitzicht biedt op gewenste economische of maatschappelijke toepassingen. Hiertoe is de oprichting van een begeleidingscommissie (met relevante actoren uit de beoogde waardeketen en eindgebruikers) verplicht (uitzondering: bij projecten met spin-off creatie is een begeleidingscommissie optioneel).
  • Jullie hebben hiervoor nood aan werkings-, uitrustings- en personeelskredieten.
  • De organisatie(s) waartoe jullie behoren, voldoe(t)(n) aan de definitie van een onderzoekscentrum.
  • De uitvoerders van het project worden eigenaar van de bekomen resultaten. Een eventuele overdracht van intellectuele eigendomsrechten op de resultaten van een onderzoekscentrum naar een economisch actor dient steeds te gebeuren onder marktconforme condities.

Verloop van de aanvraag- en selectieprocedure

  • Als promotor van het project bereid je de aanvraag voor via het e-loket van FWO en draag je tegen vrijdag 12 september 2025, 17u de aanvraag-in-opmaak over naar je instelling (= de hoofdaanvrager van het voorstel). Voor de ontvankelijkheid van het uiteindelijke projectvoorstel is deze vooraanmelding vereist.
    • Deze vooraanmelding dient minimaal de volgende informatie te bevatten: 1) projecttitel & looptijd (tabblad “General”) 2) niet-vertrouwelijke samenvatting en beschrijving van de wetenschappelijke & valorisatie innovatiedoelstellingen (tabblad “Samenvatting”), 3) volledige samenstelling van het projectconsortium (tabblad “Applicants”); 4) specificatie van de onderzoekstopic, en eventueel te wraken deskundigen (max. 3) (tabblad “Peer Review”). Daarnaast dient toestemming gegeven te worden door de aanvaarding van de verklaring (tabblad “Consent”)
  • Je instelling dient het finale projectvoorstel in bij FWO tegen vrijdag 26 september 2025, 17u. Gelieve voor interne deadlines en praktische modaliteiten contact op te nemen met de dienst onderzoekscoördinatie en/of Tech Transfer Offices (TTO) van je onderzoeksinstelling.
  • Jullie projectaanvraag wordt aan een aantal externe internationale deskundigen voorgelegd.
  • Je ontvangt op woensdag 7 januari 2026 de adviezen van deze externe deskundigen en krijgt 7 werkdagen om hierop feedback te geven. Dit gebeurt via een uitnodigingsmail naar de promotor, alsook via een melding in het corresponderende e-loket. Het is belangrijk om na te gaan of het uitnodigingsbericht van het FWO niet beland is in een spam-folder. Indien je op 7 januari 2026 geen bericht hebt ontvangen dien je het FWO daar zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen.
  • De interne peer review gebeurt door een thematisch expertpanel die de wetenschappelijke en valorisatie kwaliteit van de verschillende projectvoorstellen quoteert op basis van het projectvoorstel, de externe evaluatieverslagen en de rebuttal.
  • De raad van bestuur van FWO beslist tijdens de zitting van mei 2026 over de steunverlening.
  • Jullie krijgen nadien feedback over deze beslissing en de gronden waarop deze werd gemaakt.

Evaluatieprocedure

  • Elke projectaanvraag wordt aan een aantal externe internationale deskundigen voorgelegd.
  • De aanvrager heeft de mogelijkheid een feedback te geven op de inhoud van deze externe evaluatierapporten (binnen een termijn van 7 werkdagen na het ontvangen van de rapporten). De uitnodiging gebeurt 26/2 via een uitnodigingsmail naar de promotor.
  • De interne peer review gebeurt door een thematisch expertpanel die de wetenschappelijke en valorisatie kwaliteit van de verschillende projectvoorstellen quoteert op basis van het projectvoorstel, de externe evaluatieverslagen en de rebuttal.
  • De raad van bestuur van FWO beslist tijdens de zitting van mei 2024 over de steunverlening.
  • Jullie krijgen nadien feedback over deze beslissing en de gronden waarop deze werd gemaakt.

Contact

Voor vragen met betrekking tot de modaliteiten van deze thematische oproep neemt u contact op via agrifood@fwo.be