Skip to content
Login E-loket

Generet Award for Rare Diseases

Deze prijs financiert een 4-jarig onderzoeksproject op het gebied van zeldzame ziekten.

Status

In samenwerking met

Doel

Op initiatief van het Fonds Généret, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wordt in 2025 voor de 8ste keer de prestigieuze Prijs Generet toegekend ter ondersteuning van een 4-jarig onderzoeksproject op het gebied van zeldzame ziekten in België.

Kenmerken

Bedrag: € 1.000.000 over 4 jaar, toegekend in twee schijven van € 500.000 (de tweede is onder voorbehoud van de positieve evaluatie van een tussentijds verslag).

Zeldzame ziekten worden beschouwd als levensbedreigende of chronische aandoeningen die niet meer dan 1 op de 2.000 personen treffen. Onderzoeksprojecten naar zeldzame vormen van kanker en zeldzame bijwerkingen komen niet in aanmerking voor deze oproep.

Tijdslijn

  • Opening van de oproep: 20 maart 2025
  • Deadline vooraanmeldingen: 12 mei 2025
  • Eerste panelvergadering: eind juni 2025
  • Uitnodiging voor volledige voorstellen: na de eerste panelvergadering
  • Deadline voor volledige voorstellen: 11 augustus 2025
  • Tweede panelvergadering: eind november 2025
  • Start van het onderzoek: 1 januari 2026

Profiel en voorwaarden

Ontvankelijke aanvragers

Ontvankelijke aanvragers zijn:

  • Internationaal gevestigde onderzoekers, met uitstekende wetenschappelijke prestaties en meerdere baanbrekende bijdragen op het gebied van zeldzame ziekten.
  • Internationaal gevestigde onderzoekers, met uitstekende wetenschappelijke prestaties en meerdere baanbrekende bijdragen op het gebied van veel voorkomende ziekten, die kunnen aantonen dat hun onderzoek een substantiële toegevoegde waarde zal hebben voor zeldzame ziekten en het onderzoek op dit specifieke gebied kan versnellen.

Kandidaten moeten een wetenschappelijke anciënniteit hebben van min. PhD + 10 jaar (loopbaanonderbrekingen, zoals zwangerschapsverlof of langdurige ziekte, niet inbegrepen).

Aanvragers moeten tot 31 december 2029 verbonden zijn aan een Belgische universiteit, een Belgisch universitair ziekenhuis of een in aanmerking komend onderzoeksinstituut en mogen de pensioengerechtigde leeftijd niet bereiken tijdens de looptijd van het project.

Voormalige laureaten kunnen zich niet opnieuw kandidaat stellen voor de Prijs Generet als Principal Investigator, maar kunnen wel partner zijn in andere aanvragen (ten vroegste 4 jaar na hun laureaat).

Ontvankelijk onderzoeksproject

Het onderzoeksproject moet in België worden uitgevoerd op het gebied van zeldzame ziekten.

Het onderzoeksproject moet gericht zijn op een beter begrip van de processen die aan de basis liggen van zeldzame ziekten en het vertalen van fundamentele ontdekkingen in betere preventie, diagnose of behandeling voor patiënten. Onderzoek kan alle stadia omvatten, van ‘bench to bedside’.

Ontvankelijke uitgaven

Ontvankelijke uitgaven omvatten personeelskosten, werkingsmiddelen en uitrusting. Er kan een maximum van 10% overheadkosten van toepassing zijn (onder voorbehoud van onderhandeling en inbegrepen in het prijzengeld).

Tot 30% van het bedrag van de Prijs kan worden uitbesteed voor het ondersteunen van internationale of intranationale uitgaven (personeels- en werkingskosten), inclusief de particuliere sector, indien deze tegen kostprijs in rekening worden gebracht.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

Vooraanmeldingen, geschreven in het Engels, moeten uiterlijk op 12 mei 2025 worden ingediend via het online aanvraagsysteem op www.generetaward.be.

Evaluatieprocedure

Voorstellen ondergaan een evaluatieprocedure in twee stappen, bestaande uit een vooraanmeldingsfase (open voor iedereen) en een fase voor de evaluatie van het volledige dossier (toegankelijk voor aanvragers op de shortlist vanaf de eerste fase).

Aanvragers die een vooraanmelding indienen, moeten een kort administratief formulier invullen, een intentieverklaring van maximaal 3 pagina's aanleveren die gericht is op de wetenschappelijke proof of concept van het onderzoeksproject en een relevante kernbibliografie en korte CV-informatie bijvoegen.

Contact

Vragen over de Award kunnen per e-mail worden gericht aan prix@frs-fnrs.be.